Halaman

Khamis, 4 Ogos 2011

kegunaa TEJA

KETERANGAN

Pokok teja ialah sejenis tumbuhan renek yang senang didapati dikampung kampung. Semasa kecil ibu selalu menggunakan rebusan daun teja bersama daun ,medang turus sebagai air mandian untuk menghilangkan lenguh badan. Tumbuhan saka ini adalah tumbuhan dari famili yang sama dengan kayu manis dan bentuk fizikal dari bentuk daun dan bunganya juga hampis sama. seluruh bahagian pokok ini terutama kulit batangnya mempunyai aroma yang kuat.Bahan aktif yang terdapat didalamnya ialah minyak volatile.

KEGUNAAN

* Walaupun teja mempunyai banyak khasiat perubatan namun ia jarang digunakan kerana pendedahan yang tidak meluas mengenai khasiatnya.Antara Khasiat teja ialah untuk mengembalikan kecergasan badan dan mengilangkan lenguh-lenguh dengan cara mencampurkan daunnya bersama air suam dan dijadikan air mandian.Ia sesuai digunakan oleh ibu yang baru melahirkan.

* daunnya berkhasiat dan juga bagus untuk buang angin.

* Kulitnya dikunyah dan cecairnya ditelan utk mengatasi mulas perut.
Kulitnya dibancuh sebagai teh herba yang diminum utk merangsang cirit-birit (kaedah mencuci perut dan usus)

* Pokok teja juga semakin banyak digunakan dalam industri ubat nyamuk.Selalunya teja akan ditanam hingga berusia lebih kurang 15 tahun sebelum di proses untuk dijadikan ubat nyamuk


Pokok teja adalah dari famili pokok kayu manis dari segi rupa daun, batang dan kulitnya. Cuma daun pokok kayu manis agak pendek dan bulat dibanding dengan daun teja.

*

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Cari Blog Ini